Tvåbarnskaos?

2010-04-30 @ 23:02:34

Man hör ofta talas om vilken omställning det är att få två barn istället för ett. att den omställningen nästan är större än när man får sin första. För mig känns det helt främmande. Nu är Elin bara snart en månad men än så länge känns det bara som att det är såhär det ska vara. Allt känns bara helt rätt.

Omställningen när Maja kom var enorm. Jag var 24 år och mina bästa vänner var ute och festade varje helg. Barn och giftemål låg långt i deras framtid. På ett sätt så kändes det helt rätt att bli mamma. Jag hade längtat efter barn länge, mycket på grund av ett missfall tidigt i min och A's relation. Totalt oplanerat, men det skapade en längtan. Men på ett annat sätt så var jag kanske egentligen inte helt klar med livet innan man får barn. Man kan ju göra allt även när man har barn, men man har alltid någon att prioritera först. Och det var jag nog, men facit i hand, inte helt redo för. Men jag har aldrig ångrat valet att bli mamma så "tidigt" (allt är ju relativt) och jag älskar min förstfödda dotter mer än något annat på jorden (tillsammans med lillasyster såklart). Hon har gjort mitt liv bättre på alla sätt.

Nu när Elin kom så känns det som att alla pusselbitar föll på plats. Det finns ingen omställning att tala om. Nu är det som det ska vara. Jag, A och våra två prinsessor.


Meningen med livet.

Lugnet sprider sig...

2010-04-30 @ 22:47:12

Maja har somnat i soffan, Elin sover i sitt babygym (med ett extra täcke under sig för att göra det mjukt) och A tittar på Avatar. Själv spanar jag lite på filmen samtidigt som jag surfar.

Valborg firas inte riktigt lika kraftigt som när man var yngre, barnfri och singel. Då var jag inne i Göteborg redan på eftermiddagen och tittade på cortegen och sedan var det full fest som gällde. Nu njuter jag av en lugn hemmakväll med min fantastiska familj.

wix.com

2010-04-25 @ 22:48:50

Nya favoriten är wix. Helt fantastiskt skojig sida där man kan göra hemsidor eller headers eller vad man nu vill. enkelt och det blir toksnyggt! Är sugen på att göra en hel hemsida, men då får jag ju en ny adress igen och det orkar jag nog inte. Men det vore kul. Har gjort den här headern där iallafall och jag är mycket nöjd.

United states of Tara

2010-04-25 @ 22:46:05

Vill bara påminna om denna fantastiska serie! Säsong 2 pågår i USA nu och jag tycker det helt klart är en av det absolut bästa som visas på tv nu.

Vilken helg!

2010-04-25 @ 22:42:27

Har haft en fantastisk helg.

Igår hade jag och flickorna picknick i Onsala. Elin sov hela tiden men jag och Maja hade hur mysigt som helst.





På kvällen åkte vi till Melissa och Charlie och hade en härlig kväll, med lite för mycket skrik från Elins sida, men hon är ju bara tre veckor...



Idag har vi varit ute i 12 timmar och haft städdag med föreningen. Var riktigt kul och avslutades med en härlig grillkväll i solen.



Nu sover töserna, A tittar på nyheterna och jag bloggar och facebookar. En riktigt härlig dag!


Napp är en makalös uppfinning

2010-04-15 @ 17:59:51

Elin har inte varit riktigt lika tokig i att amma som Maja var. Maja ville aldrig släppa. Elin släpper när hon är nöjd. Men idag har hon velat amma i stort sett hela dagen vilket gör att mina bröst känns helt utslitna. Hon har tagit napp från födseln i stort sett, men jag har inte funnit anledning att använda den i större utsträckning, tills idag. Efter att ha badat blev hon helt tokig (det var väl skönt att känna vatten mot kroppen igen) och lugnade sig endast av att ha nappen när jag gick omkring med henne. La henne sedan i sin lilla säng och nu sover hon. Somnade helt själv utan att ammas eller bäras. Det var första gången. Nappen är ett underverk!

Bild lånad från mambaby.com. MAM var de napparna som Maja gillade bäst och Elin verkar tycka likadant.

Förlossningsberättelse

2010-04-14 @ 12:35:10

Lördagen den 3 april (41+0) började med att jag hade en hel del onda förvärkar, men ingenting som var värre än tidigare. Det var fantastiskt vackert väder så jag började kratta och greja i trädgården när Maja var ute och lekte. Hoppades att det kanske kunde få igång nånting, men tyckte snarare att allting stannade av.

 

Vid nio på kvällen kom det blodigt slem i toaletten och hoppet tändes. Kunde det kanske vara på gång? Kände lite värkar igen, men inget värre än tidigare. Men jag kände hur det rann ibland och vid varje toalettbesök kom mera blod. Värkarna fortsatte att öka både i styrka och att komma oftare. Ringde förlossningen vid elva och pratade med barnmorskan Anna som sa att vi fick komma in när vi ville.

 

Sa till Andreas att gå och lägga sig, men ringde strax efteråt till pappa för att förvarna om att det var på gång. De var då precis på väg hem från en fest och då blev det så att de blev avsläppta här så att vi skulle kunna köra hem dem och Maja på vägen till Varberg. Så det blev till att väcka Andreas som precis somnat och klä på Maja och bege sig. Värkarna började göra så ont att jag inte kunde göra något annat när de kom och jag förstod att det var på riktigt den här gången. Värmde en vetekudde och hade på ryggen på vägen ner, och det hjälpte lite.

Nere på förlossningen strax efter två tog samma Anna som jag pratat med i telefon emot oss och vi blev visade till förlossningsrum där det sattes CTG. Bebis mådde bra och värkarna kom regelbundet. Anna undersökte mig strax före tre och gladde oss med att förlossningen var igång. Tappen var utplånad och jag var öppen 4 cm. Fick lavemang och tog en lååång dusch. Anna undersökte mig igen (en timme efter den första undersökningen) och jag var öppen 8 cm. Glada nyheter. I samband med undersökningen gick också vattnet. Värkarna blev starkare, och kom oftare (varannan minut) men jag hade dittills klarat mig på att bara andas och duscha.

 

Lustgasen togs fram trots mina tvivel och jag provade den på 30/70 (det svagaste). Gav inget effekt alls, förutom att det var skönt att ha något att göra när värkarna kom. Ökade till 50/50, men då kände jag direkt att jag inte ville ha den. Olustkänslorna från förra förlossningen kom tillbaka och lukten, yrseln och fördröjningen av allt gjorde att jag efter 2 värkar bad Anna sänka den igen. Sedan var den på under resten av förlossningen, men jag använde den extremt lite och den gav ingen annan effekt än att jag kunde fokusera på att andas i den.

 

Anna undersökte mig igen och jag var då öppen nästan 9 cm och började få otroligt ont. Provade att sitta på en pilatesboll och det funkade en stund, men sedan tog värkarna över mig helt. Bad att få smärtlindring och narkosläkaren kom. Satte spinal och jag var i himmelriket. Helt klar i huvudet, men helt smärtfri. Började då få krystvärkar istället, men de gjorde inte det minsta ont. Tryckte bara neråt.

 

Fick stå på knä lutad över sängen för att hjälpa bebis neråt men efter en stund blev det för jobbigt. Eftersom jag inte fick krysta fick jag försöka andas igenom krystvärkarna och det gjorde att jag bara skakade. Trycket neråt ökade hela tiden och efter vad som kändes som evigheter fick jag äntligen börja krysta. Anna var underbar och förklarade precis hur jag skulle göra.

 

Första krystvärkarna gick jättebra, sedan började det göra förfärligt ont. Jag skrek och grät. Undersköterskan Ingela frågade Anna om hon behövde assistans och en till BM ringdes in. Jag förstod att något inte riktigt var som det skulle, men Anna behöll lugnet hela tiden och jag lyckades till slut krysta ut vårt barn. Hon kom utfarandes tillsammans med en stor mängd fostervatten som Anna fick över sig. Det visade sig att vår lilla tjej valde att komma med ena armbågen först vilket gjorde att hon liksom fastnade lite där nere och var extra svår att trycka ut. Men krystningen varade endast i 12 minuter och sedan låg hon där, underverk nr 2, på mitt bröst och var så vacker.

 

Fick några små bristningar här och där, men inget stort. Precis som vid första förlossningen ville inte min livmoder dra ihop sig och jag fick ngn medicin för det. Till slut gjorde den som den skulle och vi fick äta frukost.

 

06.32 den 4 april 2010 kom Elin till oss.

Mera Elin

2010-04-13 @ 16:32:44

Nu sover hon igen, för en stund iallafall. Hon har varit vaken en stor del av dagen idag så hon borde vara helt utmattad. Men det är ju bra för då sover hon nog bra inatt.


Mina fina familj! Storasyster hälsar på. Elin ca 8 timmar gammal


Klädd för hemgång. 2 dygn gammal.


Världens bästa familj! Mina flickor och min man. Kärlek!

Elin

2010-04-13 @ 16:06:39

Har knappt lust att sitta vid datorn längre. Och när jag väl gör det så vill Elin ha min uppmärksamhet. Men ska försöka få skrivet ett litet blogginlägg iallafall innan hon vaknar igen.


Elin endast några minuter gammal


Elin några timmar gammal

Och där vaknade hon. :)

Blir förhoppningsvis mer bloggande senare.

Äntligen är hon här!

2010-04-06 @ 13:40:15

Det var på riktigt och på påskdagen den 4/4 kom lilla Elin till oss. Återkommer med bild och mer information!

Varför alltid på natten?

2010-04-04 @ 00:38:35

Ja så ligger jag här igen och klockar värkar. Ondare än tidigare. Har nu svårt att göra något annat när de kommer. Ca var femte minut. Dessutom kom det lite blod förut och det är positivt. Har pratat med förlossningen och är välkommen in. Men jag känner att jag vill avvakta lite. Det är så sjukt jobbigt att åka in bara för att få åka hem igen.

Men håll tummarna för att bebis faktiskt vill titta ut inatt. Isåfall skickar jag stora tackkramar till Sandra som ju faktiskt bestämde att det skulle bli inatt. ;)